Ett snyggt tak gör mycket för huset

Våren firades in traditionsenligt i Uppsala och vi var ute på stan och njöt av det vackra vädret. Men bara ett par månader tidigare hade det varit en storm och vårt tak blev skadat. Det var ingen idé att renovera det utan vi behövde ett nytt tak. Vi vände oss till ett företag för att få hjälp med takbyte och vi är mycket nöjda med resultatet.

Det finns många slags tak som är mycket fina. Om du funderar på takbyte så ska du också fundera på vilket slags tak som du ska välja. Det kan vara allt från ett enkelt tegel- eller betongtak till ett mer dekorativt plåttak. Jag har läst på om det här innan vi själva bestämde oss för vilket tak vi skulle välja och det är därför som jag skriver det här inlägget för att dela med mig till er, mina kära läsare!

En av de första sakerna man bör tänka på är hur mycket taket får kosta. Om man jämför olika taktyper så ser man att det finns stora prisskillnader. Ett exempel är ett tegeltak som är betydligt billigare än ett plåttak. Därför måste man också tänka på sin egen budget innan man gör något slutgiltigt val. Det andra man ska ha i åtanke när man väljer tak är hur lång tid man har tänkt bo kvar i huset. Om man planerar att bo kvar i många år så ska man också tänka på vilket slags underhåll det olika taktyperna kräver.

Ett tegeltak till exempel kräver mycket mer underhåll än ett plåttak. För det kommer du att behöva rengöra med jämna mellanrum och sedan kan det även hända att någon tegelpanna lossnar och då måste du ta dit takläggare. Ett plåttak är underhållsfritt och mycket mer bekvämt på det viset. Allt är ju en fråga om tycke och smak i sista ändan!